Gül Baba Senfonik Şiiri

İstanbul Prömiyeri AKM’de Gerçekleşti

İstanbul Prömiyeri AKM’de Gerçekleşti

Bektaşi Dervişi ve Galatasaray’ın Manevi Kurucusu Gül Baba; Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı’nın değerli çalışmalarıyla, Beyoğlu Kültür Yolu kapsamına alınarak Atatürk Kültür Merkezi’nde anıldı. Azeri besteci İlyas Mirzayev tarafından bestelenen Gül Baba Senfonik Şiiri, Gül Baba’nın vefatının 481. Yılında İstanbul Prömiyerini gerçekleştirdi. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilen, Orkestra Şefi Naci Özgüç tarafından yönetilen performansın sonunda Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı Başkanı Adnan Polat ve Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis katkılarından dolayı besteci Mirzayev’e, İstanbul senfonu Orkestrası’na ve ve orkestra şefi Özgüç’e özel bir ödül ile teşekkürlerini iletti.

Türkiye, Macaristan yakın dostluğunun simgesel ismi Gül Baba’nın maneviyatı; Gül Baba Mirasını Koruma Vakfı’nın çalışmalarıyla korunmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya devam ediyor. Gül Baba Mirasını Koruma Vakfı Başkanı Adnan Polat’ın girişimleriyle bu sene Beyoğlu Kültür Yolu kapsamına giren ve Azeri Müzisyen İlyas Mirzayev tarafından bestelenen Gül Baba Senfonik Şiiri; 11 Haziran Cumartesi akşamı, Atatürk Kültür Merkezi’nde İstanbul Prömiyeri’ni gerçekleştirdi. Orkestra Şefi Nazi Özgüç’ün yönetmenliğinde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilen özel gösterime iş, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Atatürk Kültür Merkezi Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı’nın da katıldığı performans izleyicisinden büyük alkış alırken, gecenin sonunda Vakıf Başkanı Adnan Polat ve Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Mirzayev, Özgüç ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestra’sına özel bir ödül ile teşekkürlerini iletti.

Gül Baba 16. YY’da yaşamış eski bir Osmanlı / Bektaşi Dervişi’dir. Türkiye’nin Macaristan ile yakın ilişkilerinin oluşmasında önemli bir yere sahip olan Gül Baba; 15. yüzyılda Galata Sarayı olarak bilinen binanın sultanların ve şehzadelerin eğitilmesi fikriyle Mekteb-i Sultani olarak kurulmasına öncülük etmiştir. Onun yönlendirmesiyle bir eğitim kurumuna dönüşen ve zamanla şimdiki adı Galatasaray Lisesi’ni alan bina, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük kulüplerinden biri olan Galatasaray’ın da ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu nedenle Galatasaray Camiası tarafından Galatasaray’ın manevi kurucusu sayılan Gül Baba; Osmanlı Ordusu ve Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte gittiği Budin’e seferinde vefat etmiştir.

Azeri besteci İlyas Mirzayev tarafından bestelenen, Gül Baba’nın yaşam öyküsünü anlatan senfonik şiir gül bahçeleri ile başlıyor. Eser, Kanuni Sultan Süleyman'ın, birlikte gittiği Budin Seferi’ne çıkma hazırlığı, savaş anı ve hayatını kaybetmesiyle ölümünü anlatan bir senaryoya sahip. Dervişin yalnızca fiziki olarak dünyadan ayrılışını anlatırken aynı zamanda O’nun hayat görüşlerinin, derin felsefesinin ve ideolojisinin altını çiziyor.

Gül Baba hakkında: Gül Baba, Fatih Sultan Mehmed devrinde Avrupa’ya gerçekleştirilen seferler sırasında Osmanlı Ordusu’na eşlik eden bir Bektaşî dervişidir. Adında yer alan “gül” terimi, Gül Baba’nın Allah’ı derin ve aşkın bir şekilde tanıyan bir derviş olduğunu ve zamanının tasavvuf geleneklerine dayanan manevî bir rütbeyi işaret etmektedir.

Gül Baba, 1541 yılında Kanunî Sultan Süleyman ve Osmanlı Ordusu ile Budin’e gelmiştir. Efsanelere göre, 2 Eylül 1541 tarihinde şehrin fethi onuruna düzenlenen ŞükranGünü’nde vefat etmiştir. Osmanlılar arasında saygın bir derviş olan Gül Baba, vefat ettiğinde kuzey Budin’in Tuna Nehri kıyısında bulunan eski Baruthane mahallesinin yakınındaki bir tepeye defnedilmiş ve cenazesine Kanunî Sultan Süleyman da katılmıştır. Kabrinin üzerine, 3. Budin Beylerbeyi Yahyapaşazade Mehmed Paşa tarafından 1543-1548 yılları arasında bir türbe inşa ettirilmiştir.

 
Yayınlanma Tarihi: 02 Nisan 2023